Från: Andreas Rejbrand
Skickat: den 30 april 2011 16:14
Till: liselotte.isacsson@microsoft.com
Ämne: Microsoft Word 2010


Hej

Microsoft Word 2010 är extremt buggigt. Det är nästan oanvändbart om man skriver långa, tekniska dokument.

De senaste veckorna har jag skrivit ett långt dokument som innehåller många formler, illustrationer, fotnoter, korsreferenser, tabeller, m.m., och nästan en gång per dag händer det att jag inte kan spara dokumentet, utan Word säger "Ett filfel uppstod. (Hade du nytta av den här informationen? Ja/Nej)".

Word kan inte spara dokumentet.

Det verkar röra sig om att formler/illustrationer "messar up" dokumentet. Så när detta händer måste jag gå igenom varje formel och illustration, en i taget, ta bort den och pröva att spara. När jag hittar den problematiska formeln/illustrationen, och jag kan spara, så måste jag skriva/rita om den. Men detta är väldigt jobbigt eftersom dokumenten ofta innehåller hundratals formler/illustrationer.

Jag har lärt mig att leva med detta, genom att spara (Ctrl+S) en gång i minuten, och om det inte skulle fungera någon gång, så förkastar jag alla ändringar sedan senaste sparningen. Jag öppnar då senast sparade versionen och skriver om allt jag skrivit den senaste minuten.

Nu har ett ännu värre problem uppstått, däremot: Jag kan helt plötsligt inte ens öppna ett av mina dokument.

Word kan inte öppna dokumentet.

Dokumentet är på över fyrtio sidor och jag har arbetat med det i flera veckor, nästan dygnet runt. Det innehåller mängder av formler, illustrationer, bibliografi, fotnoter, korsreferenser, tabeller, etc.

Säg att jag inte måste skriva om hela dokumentet från grunden?

De allra flesta akademiker skriver sina tekniska dokument i LaTeX i stället för Word. Men naiv som jag är tycker jag en av världens mest använda mjukvaror, Microsoft Word, de-facto-standarden för ordbehandlare, tillverkad av världens ledande tillverkare av mjukvara, åtminstone inte borde vara så buggig att dokument spontant går och förstör sig själva.

Jag rekommenderar alltid Microsofts mjukvaror, i synnerhet det fantastiska operativsystemet Microsoft Windows 7, men även mitt tålamod är ändligt. Snälla, ta ert ansvar och lös problemen med Microsoft Word!

Andreas Rejbrand
E-post: andreas@rejbrand.se
Webbplats: http://www.rejbrand.se
English Website: http://english.rejbrand.se